استراتولانچ، بزرگترین هواپیمای دنیا
اندازه استراتولانچ بالغ بر 385 پا (11.735 متر) است. بیش از 100 پا بزرگتر از ایرباس A380 که از دو قطعه 747 ساخته شده است. استراتولانچ موشک SpaceX را برای پرتاب، به آسمان خواهد برد. جت بزرگ می آید.
استراتولانچ طول بالهای هواپیما: 385 پا طول: 215 پا
محلی که استوارت ویت (مدیر ارشد فرودگاه موهاوی) ایستاده است، در حال حاضر، تنها محوطه ساخت و ساز گستردهای است، اما در مدت دو سال، کار برروی یک جفت ساختمان عظیم به اتمام خواهد رسید. یکی از آنها، ساختمان تسهیلات ساخت بزرگترین هواپیمای جهان خواهد بود. دیگری آشیانه هواپیما که آن را در خود جای خواهد داد. ویت میگوید: “شما در حال نگاه کردن به چیزی هستید که اساسا نفس گیر خواهد بود.”
نام رسمی این هواپیمای غولپیکر، مدل 351 است، از القاب این هواپیمای بزرگ میتوان به سیمرغ (the Roc) اشاره کرد، به یاد پرنده اساطیری که آن قدر بزرگ بود که فیلها را برای صرف شام مي خورد.
هواپیمای رکورد شکن، که دارای 6 موتور و بدنه یکتکه خواهد بود، در حال ساخت برای حمل موشکی به 30,000 پایی است. از آنجا، موشک از هواپیما پرتاب شده و در فضا منفجر خواهد شد. اولین محموله شامل ماهوارهها و سایر بارها خواهد بود، اما پشتیبانهای برنامه اظهار میکنند که در آینده موشک حامل مسافران فضایی را حمل خواهد کرد. سیمرغ سکوی پرتاب پروازی خواهد بود که به همه مشتریان –دولتی و خصوصی- خوشامد میگوید.
به طرز باور نکردنی، این پروژه به مدت هشت سال کاملا مخفیانه در حال پیشرفت بوده است. تااينكه، در سپتامبر گذشته، پل الن (Paul Allen ) بیلیونر و يكي از موسسين شركت ماكروسافت، در یک کنفرانس مطبوعاتی در سیاتل، پروژه استراتولانچ خود را به طور رسمی به دنیا اعلام کرد.
زمانی که ناوگان فضایی شاتل در سال 2011 بازنشسته شد، ایالات متحده تنها راه خود برای فرستادن فضانوردان سیاره را از دست داد. استراتولانچ آخرین ابتکار بخش خصوصی است که تلاش میکند تا آن جای خالی را پر نماید.
در سیاتل، الن گفت: “پس از اولين بار پس از جان گلن (John Glenn)، آمریکا قادر خواهد بود تا فضانوردان خود را به فضا بفرستد، استراتولانچ یک سیستم پرتاب هوایی را ایجاد خواهد کرد تا به ما امکان دسترسی مداری به فضا را با ایمنی بیشتر، انعطاف پذیری و مقرون به صرفه برای هر دو، یعنی بار و ماموریتهای با سرنشین بدهد.”
در این روند، تیم استراتولانچ امیدوار است نخستین صنعت پرواز فضایی آمریکا را تأسیس کند. اما نکاتی بیش از قراردادهای دولتی مورد توجه است: زمانی که هزینه پرتاب کاهش مییابد، بیشتر ماهوارههای صنعتی، جهانگردان و پروژههای علمی به مدار دسترسی خواهند داشت. به راستی فضا به روی عموم باز خواهد بود.
جهت دستیابی به این هدف بلند پروازانه، الن تیمی تکرو و مستقل شامل متخصصان صنایع فضایی خصوصی دیگر را براي ساخت “مدل 351” گرد هم آورده است.
برت روتان از شرکت سکیلد کامپوزیتز هواپیما را خواهند ساخت. روتان کسی است که بر صندلی هیئت مدیره استراتولانچ مینشیند، میگوید “برای آنکه به عموم اجازه دستیابی به مدار را بدهیم، نیازمند افزایش امنیت کامل یا صددرصد هستیم.”
موشک همچنین بر اساس سفارش ساخته خواهد شد. ساخت موشک دو مرحلهای که از یک هواپیما پرتاب خواهد شد نوعی چالش جسورانه است که SpaceX برای حل آن ایجاد شده، اما دستیابی به مشخصات برای استفاده عمومي، مرکز ثقل و دیگر جزئیات فنی پیچیده خواهد بود.
پرواز سیمرغ
در سال 2015، درهای کشویی آشیانه که عریض تر از طول یک زمین فوتبال است گشوده خواهد شد. هواپیمای مادر 600 تنی استراتولانچ ، آهسته آهسته مستقیما به سوی باند شماره 30 موهاوي (واقع در صحراي موهاوي) حرکت خواهد کرد. زمانی که این هواپیما به سوی آفتاب تابان کالیفرنیا حرکت کند، بالهای سفید درخشان و 385 پایی اش، سایههای بلند و باریکی بر موهاوی خواهد افکند.
زمانی که کنترل کنندههای ترافیک هوایی به سیمرغ اجازه پریدن میدهند، خدمه آن شش دریچه تهویه موتور جت Pratt & Whitney 4056 را کنترل خواهند کرد، که هر کدام از آنها حدود 60،000 پوند نیروی رانش تولید می کنند. سر و صدای بلند توربین یک چهارم موتور 747 در طول برخاستن به 140 دسیبل میرسد. (این 20 دسیبل بالاتر از آستانه ی درد است.)
وسایل نقلیه استراتولانچ دو موتور اضافی خواهند داشت. فریاد دلخراش سیمرغ در هنگام برخاستن مایلها طنین انداز خواهد بود. (اين دلیلی خوب برای پایه گذاری بسط و توسعه آن در صحرای خالی در Mojave است.) افزایش سرعت بر روی باند موجب خمیدگی بالها خواهد شد، احتمالا به آنها اندکی حالت آویختگی یا بال بال زدن در هنگام برخاستن هواپیما میدهد.
Mojave میزبان پروازهای آزمایشی خواهد بود. آغاز پرتابهای فضایی برنامه ریزی شده در 2020 آغاز خواهد شد. وقتی که هواپیما، موشکی 120 فوتی را که به پایین تیرک آهنی بدنه هواپیما متصل شده است را حمل خواهد کرد، منظره مهیجی خواهد بود. (هواپیمایی با طول بالی عظیم تر از طول یک زمین فوتبال در حال حمل موشکی با حلقههای بخار در حال خروج از مخازن اکسیژن مایع برودتی.)
الن در رویای خود میبیند که اين هواپيما روزی به اندازه شش نفر در هر پرواز به فضا منتقل میکند. مسافران به صندلیهایشان درون کپسولی در نوک موشک بسته خواهند شد.
به نظر میرسد کپسولها دارای پنجره خواهند بود، تا به این مشتریانی که پول پرداخته اند، چشم اندازهای خط ساحلی پس روی کرده فلوریدا و پس از یک صعود یکنواخت، خمیدگی زمین نشان داده شود.
و سپس هیجان انگیزتر میشود. به یکباره در ارتفاع 30,000 پایی خدمه سیمرغ، شروع به شمارش معکوس مختصر و زدن آهسته بر روی یک ردیف کلیدهایی خواهند کرد که به رها شدن موشک میانجامد. سپس خلبانان سیمرغ به سرعت تغییر جهت می دهند تا کاملا از مسیر پرواز موشک دور شوند.
در طی رهاسازی موشک، بالههای موشک، موشک را در یک زاویه شیب دار نگه خواهند داشت تا جهت کپسول مسافران تغییر نکند. تصور کنید واورنه شدن روی صندلیتان، سقوط آزاد با پیچش دل و روده (البته مختصر) و سپس تصور کنید که در زمان اشتعال موتورهای موشک، در حال خروج نیم میلیون پوند فشار به وسیله نیروهای جاذبه با شدت به صندلی خود خواهيد چسبيد.
ادامه این مقاله (در مورد هواپیمای بزرگ استراتولانچ) به زودی در ایران آتا منتشر خواهد شد. برای اینکه نوشته های ایران آتا را از دست ندهید توصیه می کنیم در خبرنامه ایران آتا عضو شوید.
مطلب کاملی بود. سپاس
ترجمه ای که کردید، خیلی ضعیفه
یه نگاه به جمله بندی بکنید لطفا
سلام. از توجه شما سپاسگذارم اما خوشحال خواهم شد اگر چنانچه شما ترجمه ای زیباتر و بهتر را ارسال نمایید باشد که در آینده موجب بهبود و روند رو به رشد بنده در ارائه ترجمه هایی بهتر شود. اگرچه گاه برخی ترجمه ها توسط مدیران سایت مورد بازبینی قرار گرفته و به صلاحدید آنها تغییراتی در ترجمه حاصل می شود اما باز هم ارائه پیشنهادهای منطقی و به جا و مناسب در بهبود کار تاثیر خوبی خواهد داشت. پاینده باشید
سلام. در سطر اول يك اشتباه تايپي وجود دارد. 385 پا برابر 11735 سانتي متر است نه 11735 متر! اندازه يك هواپيما كه نميتواند نزديك 12 كيلومتر باشد. با تشكر
ممنون برای گزارش غلط املایی.
این مورد هنگام بازبینی متن نویسنده، توسط ویرایشگر وبگاه ایران آتا رخ داده بود.
دستتون درد نکنه واسه زحمتی که کشیدین نصف شبی حال کردم با این مطلب دمتون گرم منتظر ادامه اش هم هستم
این که “موشک از هواپیما پرتاب شده و در فضا منفجر خواهد شد” خیلی نکته جالبیه! حالا منظورشون چیه از ساختن همچین چیزی؟ لابد خودکشی فصایی!! آخه اینطور که نوشتین مسافر هم میبره!
با بهره گیری از فناوری های پیشرفته فضایی موجود خطرها به حداقل کاهش مییابند.
همچنین قبل از آزمایش در دنیای حقیقی در دنیای مجازی و کاملا شبیه سازی شده آزمایشاتی انجام میگیرد.
به هر حال گروه نویسندگان ایران آتا امید دارند با نوشته هایشان کسی آسیب نبیند!
دوستانی که می گن ترجمه مشکل داره روزنامه ایران رو بخونن. این پست رو زده تو صفحه دانش.
با تشکر از شما دوست عزیز به خاطر اطلاع رسانی.
روزنامه ایران به فهرست کپی کنندگان از ایرانآتا اضافه شد.