دریافت پوستی دارویک تیم تحقیقاتی در انستیتو کارولینسکا سوئد موفق به توصیف ساختار و کارکرد خارجی ترین لایه پوست – قشای کورنوم – در سطح مولکولی شده اند. این موضوع نه تنها راه را برای انتقال دارو از طریق پوست در حجم بالا باز می کند، بلکه برای درک کاملتری از بیماریهای پوستی نیز مفید است.

لارس نورلن پژوهشگر ارشد و استاد در بخش پوست شناسی و پزشکی آمیزشی انستیتو کارولینسکا می گوید ” می توان گفت که ما مسئله سد پوستی را حل کرده ایم، عاملی که بطور بالقوه برای علم پوست شناسی از اهمیت بالایی برخوردار است. “

سطح اولیه پوست بنام قشای کورنوم است که بصورت یک سد غیرقابل نفوذ در برابر آب عمل می کند. یک گروه تحقیقاتی در انستیتو کارولینسکا ساختار این لایه سد مانند را در سطح مولکولی مشخص و اسرار نفوذناپذیر بودن پوست را برملا ساخته است. این موضوع بطور امیدوار کننده پوست را قادر به تصفیه گسترده داروهایی می کند که بصورت قرص وارد و یا از طریق تزریق جذب پوست می شوند و مزایای بسیاری را در پی  دارد. به عنوان مثال این بدان معنا است که دارو می تواند حتی در طی زمان نیز به بدن انتقال یابد و بیماران سوخت و ساز مرحله اول را پشت سر بگذارند، که در غیر این حالت کل حجم دارو بصورت یکباره از کبد عبور کرده و در نتیجه خطر آثار جانبی دارو را افزایش می دهد.

در این رابطه دکتر نورلن می گوید که “اکنون ما می توانیم محیطهای شبیه سازی شده بوجود آوریم که به ما کمک می کنند تا موادی را که باید به داروهای مختلف جهت باز کردن منافذ پوست اضافه شوند بیابیم. ما امیدواریم که روزی قادر باشیم تا داروهای ساده و معمول مانند انسولین و آنتی بیوتیک را با این روش مورد استفاده قرار دهیم.”

برای انجام دادن این مطالعه، محققین روش کاملا جدیدی را شامل منجمد کردن نمونه های بسیار کوچک از پوست و مطالعه آنها در دمای بسیار پایین و با استفاده از میکروسکوپ الکترونی را توسعه داده اند.

دکتر نورلن در این رابطه می افزاید ” این روش به ما فرصت بی سابقه ای را برای تشخیص ساختار مولکولی و عملکرد سلولها و بافتهای تغییر نیافته در محل و بدون اضافه کردن هرگونه ماده دیگری از قبیل رنگ، مایع های محلل یا مواد پلاستیکی داده است.”

کشف این گروه از اهمیت فوق العاده ای برای علم پوست شناسی برخوردار است. اکثر بیماریهای مرتبط با پوست خودشان را بر اثر نوعی اختلال عملکردی در سدهای حفاظتی پوست نشان می دهند، و محققین اکنون می خواهند از روش آنها در تشخیص تغییرات اینچنینی در سطح مولکولی استفاده کنند. اگر آنها در این رابطه موفق شوند، این مرحله ای قطعی در رابطه با درک بهتری از این بیماریها خواهد بود و بطور امیدوارکننده ای برای درمانهای جدید و توسعه یافته تر.

دکتر نورلن همچنین می گوید “این موفقیت بسیار بزرگی برای رشته پوست شناسی است. تیم ما 20 سال گذشته را برای گشودن اسرار قشای کورنوم صرف کرده است.”

تمامی ارگانیسم های زنده موجود بر روی زمین توسط پوششی محافظ و غیر قابل نفوذ دربرابر آب احاطه شده اند. در انسانها و دیگر مهره داران، این موضوع شامل یک لایه پیچیده از چربی در بین سلولهای قشای کورنوم شده اند.

دکتر لارس نورلن همچنین می گوید “درک اینکه این مانع محافظ چگونه توسعه پیدا کرده است، یک مرحله مهم بسوی توصیف چرایی وجود و امکان زندگی بر روی زمین است.”

منبع