نمونه اولیه خودروهای پرنده به زودی به پرواز درمیآیند.
در دنیای پرتکاپو و دگرگون فناوری، بسیاری از غیرممکنها ممکن شده و رویاها و بلندپروازیها در حال تحقق یافتن است. چند سالی است که دو شرکت آمریکایی «AAI» و «لاکهید مارتین» که سابقهای طولانی در زمینه ساخت خودروهای نظامی دارند، به طور همزمان برروی یک خودروی پرنده تحقیق میکنند و تاکنون توانستهاند نمونه اولیه و آزمایشی این خودرو را طراحی و تولید کنند. براساس برنامه پیشبینی شده این دو شرکت، قرار است نمونه آزمایشی این خودرو را طراحی و تولیدکنند. براساس برنامه پیشبینی شده این دو شرکت، قرار است نخستین خودرو پرنده جهان تا سال 2015، به طور رسمی به ارتش ایالات متحده تحویل داده شود.
این خودروی پرنده ترکیبی از خودرو، هیکوپتر و هواپیما هستند و توانایی حرکت برروی زمین و هوا را با سرعت بالا دارند. این خودروها دارای بازوها و اجزای متحرکی هستند که در چند دقیقه این خودروها زمینی به هواپیمای عمود پرواز تبدیل میکنند (آنچه را که در برخی فیلمهای علمی – تخیلی شاهد شبیهسازی آن بودیم، اکنون در دنیای واقعی شاهدیم) نکته جالبتر این خودرو پرنده، سهولت کنترل و هدایت آن چه در حالت زمینی و چه در حالت هوایی است. این هواپیمای زمینی، سیستمهای خودکار کنترل پرواز دارند و به هرکسی که دارای گواهینامه رانندگی هست، امکان پرواز با آنها را میدهد.
البته طراحی و ساخت این خودروها، فرآیندی پیچیده و دشوار را گذرانده است. زیرا آنقدر هم باید سبک باشند که قادر به برخاستن از زمین، هم به صورت عمودی باشند و هم باید آنقدر جادار باشند که بتوانند چهار سرنشین و مقادیر زیادی تجهیزات الکترونیکی، رایانهای و نظامی را در خود جای دهند. ناگفته پیداست که تحقق این دو هدف بسیار دشوار است چرا که خودرویی که دارای بال و موتورهای قدرتمند باشد، وزن زیادی خواهد داشت و تعبیه تجهیزات و بازوهای مکانیکی مخصوص هواپیما در یک خودرو، فضایی را برای سرنشینان باقی نمیگذارد.
با این همه پیشرفتهای سریع در زمینه طراحی و ساخت نمونه اولیه خودرو پرنده حکایت از آن دارد که این غیر ممکن در حال ممکن شدن است. به ادعای مهندسان فعال در این طرح، خودرو پرنده میتواند با سرعت زیاد برروی جاده حرکت کند و در صورت نیاز به صورت عمودی به پرواز درآمده و تا ارتفاع ده هزار متری بالا برود. علاوه براین بسیار هم مصرف است و با یک بار سوختگیری میتواند تا 300 کیلومتر راه برود.
در طراحی خودروهای پرنده، ترکیبی از جدیدترین فناوریهای موجود در خودروهای هیبریدی، هاورکرافت و هواپیماهای جنگی تک موتوره به کار گرفته شده است و نوآوریهای بینظیری نیز در زمینه بالهای جمع شونده و بازوهای روباتیک آنها وجود دارد.
تاکنون نمونههای مختلفی از خودروهای پرنده، طراحی شدهاند که برخی از آنها از جمله خودروهای پرنده بدون سرنشین، مورد تایید کارشناسان و مهندسان صنایع نظامی ایالات متحده قرار گرفته و مرحله ساخت نمونههای آزمایشی آنها آغاز شده است. پنتاگون، به عنوان مشتری و حامی اصلی این خودروهای پرنده، تاکنون بیش از 43 میلیون دلار برای این کار سرمایهگذاری و برای صرف میلیونها دلار دیگر جهت ساخت نمونه اصلی و عملیاتی آنها در سال 2015 اعلام آمادگی کرده است.
منبع: ماهنامه دانشمند