تحقیقات جدید محققان نشان می‌دهد که bdelloid موجود تک جنسی است که در طی 80 میلیون سال گذشته توانسته بدون هیچ رابطه جنسی و تنها با خوردن DNA سایر موجودات به بقای خود ادامه دهد. این یافته حیرت دانشمندان را در پی داشته و آنها را به این نوع ساده‌ی حیات بسیار علاقمند کرده است.

آلن توناکلیف، استاد دانشگاه کمبریج و محقق ارشد این تحقیقات اذعان می‌کند که: «در حین تحقیقات صورت گرفته مشخص شد که تا 10 درصد از ژن‌های فعال این موجود میکروسکوپی از باکتری و دیگر ارگانیزم‌هایی نظیر قارچ و جلبک ساخته شده است.»

وی در ادامه می‌افزاید: «هنوز به درستی نمی‌دانیم که این روند انتقال ژنی به چه شکلی روی داده است، اما مسلماً باید با خوردن DNA سایر موجودات میکروسکوپی ارتباط مستقیمی داشته باشد. به خصوص اینکه در محیط زندگی bdelloid می‌توان به وفور از این موارد را یافت. معتقدیم که این موجود هرآنچه که کوچکتر از خود باشد را می‌خورد.»

اعتقاد عمومی در بین دانشمندان آن است که بسیاری از موجودات تک‌جنسه به دلیل فقدان تنوع ژنتیکی محکوم به نابودی هستند. اما bdelloid توانسته با هوشمندی این مسئله را حل کند؛ و بدون نیاز به رابطه جنسی برای حفظ بقا، تنها از طریق مصرف DNA بیش از 400 گونه‌ی دیگر به این مهم دست یافته است.

یکی دیگر از ویژگی‌های مهم این موجود را می‌توان تاب آوردن خشک‌سالی‌های شدید به شمار آورد، که این قابلیت زیستی نیز به دلیل بهره از DNA سایر موجودات محقق شده است. این تحقیق جدید همچنین نشان می‌دهد که برخی از ژن‌های خارجی زمانی فعال می‌شوند که موجود در حال خشک شدن و تجربه‌ی مرگ است. این دست ژن‌ها را می‌توان پشت پرده‌ی مواد آنتی‌اکسیدانی دانست که bdelloid را از نابودی حفظ می‌کنند.

این استاد دانشگاه کمبریج در ادامه می‌افزاید: «این مواد آنتی‌اکسیدانی هنوز شناخته نشده‌اند، اما گمان می‌کنیم که برخی از آنها سرمنشا‌ءی از DNA های خارجی داشته باشند و در بدن موجود ساخته نشده باشند.»

به استناد نتایج تحقیقاتی که پیشتر در سال 2008 میلادی صورت گرفته می‌توان اینگونه استنباط کرد که موفقیت bdelloid در حفظ حیاتی چنین بلند مدت مرحون مکانیزم تغییرپذیر DNA اش است که در بازه‌های زمانی گوناگون و با توجه به نیاز موجود تکامل یافته و مجموعه‌ی ژن‌های خود را بازتولید کرده است.

اگر به این موضوع علاقمند هستید می‌توانید مقاله کامل آن را در ژورنال PLoS Genetics مورخ 15 نوامبر از نظر بگذرانید.

منبع مقاله: یاهو + لایو ساینس