درد اجتماعیجری ساینفلد (کمدین موفق آمریکایی) با طنز و شوخی گفته است: “بر اساس اغلب مطالعات انجام شده، ترس از سخنرانی در جمع، در جایگاه نخست جدول بیشترین ترس‌ها قرار دارد. ترس از مرگ در جایگاه دوم قرار دارد. به درستی این موضوع شک دارید؟ این به این معنی است که به طور متوسط وقتی افراد در مراسم تشییع جنازه شرکت می‌کنند، آنها ترجیح می‌دهند درون تابوت باشند تا اینکه بخواهند برای جمع مرثیه سرایی کنند!”

این گفته بر اساس یک نظرسنجی است که در سال 1973 صورت گرفت؛ در آن 41 درصد از شرکت کنندگان اعلام کردند که از سخنرانی در جمع می‌ترسند و تنها 19 درصد اعلام کردند که از مرگ می‌ترسند. البته این ترتیب در نظرسنجی‌های بسیاری تکرار نشده است، اما صحبت کردن برای جمع به طور معمول جزو 10 مورد نخست لیست ترسناک‌ترین‌ها است. به طور کلی بیشترین ترس‌ها عبارتند از: ترس از آسیب فیزیکی یا مرگ – ترس از مرگ یا از دست دادن عزیزان – صحبت کردن در ملاء عام.

اما واقعا چرا افراد از صحبت کردن در جمع می‌ترسند؟ پاسخ شاید این است: آسیب‌های ناشی از گفته‌های اشتباه در جمع واقعا دردناک است.

چند مورد از دردناک‌ترین لحظات زندگی خود را به یاد آورید. حدس می‌زنم حداقل یکی از دردناک‌ترین تجربه‌های شما درد اجتماعی است. مانند قطع ارتباط دوستی، تحقیر شدن دربرابر فردی که شما را دوست دارد یا تحقیر شدن در انظار عمومی.

چرا چنین رویدادهایی به صورت درد برای ما تداعی می‌شوند؟ هنگامی که انسان تهدید یا آسیب به پیوندهای اجتماعی خود را تجربه کند، مغز در پاسخ به آن از همان شیوه پاسخ به درد فیزیکی استفاده می‌کند. این همان چیزی است که FMRI های متعدد نشان داده اند.

به اقتباس از کتاب Social. آیا شما هم هنگام صحبت کردن در جمع احساس خوبی ندارید و دوست ندارید در جمع مورد توجه قرار بگیرید؟ یا اینکه شما سخنران ماهری هستید و معمولا دیگران را مجذوب خود می‌کنید؟ به هر حال من و دیگر خوانندگان وبگاه ایران آتا خوشحال می‌شویم تجارب خود را به اشتراک بگذارید. راستی یادمان باشد سعی کنیم درد به یادگار نگذاریم…