شیر دادن نوزاد

شیر دادن به نوزاد در هفته اول بسیار مهم است. زیرا طی این زمان نوزاد می‌تواند از فواید شیر آغوز بهره ببرد. این مایع که طی اولین روزهای بعد از زایمان ترشح می‌شود، بسیار مغذی است و می‌تواند همزمان هم ایمنی بدن نوزاد و هم قابلیت انقباض عضلانی برخی سلول ها را بالا ببرد. اما به هر حال زمانی می‌رسد که باید نوزاد را از شیر گرفت. از شیر گرفتن نوزاد باید به تدریج انجام شود، تا این فرآیند به شکل یک جدایی دردناک نباشد. به این ترتیب هم نوزاد به راحتی با این موضوع کنار می‌آید و هم سینه شما تغییرات مثبتی را پشت سر می‌گذارد.

شما می‌توانید هر وقت که دل‌تان خواست نوزادتان را از شیر بگیرید. این زمان می‌تواند هفت روزگی، دو ماهگی، هشت ماهگی و… باشد. اما بهتر است این اتفاق بعد از دو سالگی رخ دهد. برای اینکه نوزادتان را از شیر بگیرید به نکات زیر توجه کنید:

  •  هر پنج روز یک بار به جای یک نوبت شیر دادن به نوزاد، از شیشه شیر استفاده کنید. بدین ترتیب بدون نیاز به دارو به تدریج شیرتان کم می‌شود. این کار را با وعده ی شام و سپس عصرانه شروع کنید.
  • گاهی اوقات خیلی سریع تولید شیر کند می‌شود. در این موارد تعداد دفعات استفاده از شیشه شیر را افزایش دهید. این پدیده کاملاً طبیعی است. زیرا از یک سو بخشی از افزایش شیر همزمان با درخواست‌های نوزاد کاهش می‌یابد و از سوی دیگر نوزادی که یاد گرفته به راحتی از شیشه شیر بخورد، دیگر به اندازه کافی نمی‌مکد و در نتیجه شیر تولید نمی‌شود.

اگر شاغل هستید و می خواهید نوزادتان را از شیر بگیرید:

  • هر هفت روز یک بار به جای نوبت شیر دهی، از شیشه شیر استفاده کنید. برای شروع این کار، تاریخی را که باید سرکار برگردید را مدنظر قرار دهید.
  • گاهی اوقات از شش هفتگی به بعد، نوزاد برای نوشیدن از شیشه شیر کج خلقی می‌کند. سعی کنید از سه هفتگی به بعد به نوشیدن شیر از شیشه عادت دهید.

برای رفع این مشکل، مدتی بعد شیشه اش را از آبمیوه پر کنید یا دوبار درهفته، یک شیشه شیرخشک با دمای محیط به او بدهید.

اگر از خوردن امتناع کرد. صبور باشید و قبل از زمان بعدی شیردهی، (یعنی وقتی که حسابی گرسنه شد) شیشه را به او بدهید.

  •   می‌توانید از فرد دیگری بخواهید شیشه را به نوزادتان بدهد و خودتان اتاق را ترک کنید.
  • روش دیگر این است که استفاده از شیشه و شیرخشک را به شیر دهی شبانه موکول کنید.
  • اگر نوزادتان بیش از سه ماه دارد. از شیر گرفتن همزمان با تنوع غذایی او شروع کنید. مثلاً عصرانه اش را با یک قاشق کوچک به او بدهید. سپس وعده صبحانه را و…

شیر دادن به نوزاد بعد از شروع مجدد کار کاملاً ممکن و میسر است. بسیاری از مادران صبح (قبل از رفتن به محل کار) و شب (پس از بازگشت) به نوزادشان شیر می‌دهند.

باید بدانید چهار ماه بعد از شیردهی یک سیستم خودکار در مقابل تقاضا وجود دارد که باعث می‌شود شیر به اندازه کافی و فقط یک بار در روز تولید شود، حتی اگر نوزاد نخواهد هر روز شیر بنوشد! بر این اساس یک ساعت وقفه برای شیر دادن در روز پیش‌بینی شده است، که یک سال پس از تولد محاسبه می‌شود اگر این زمان را به دو قسمت تقسیم کنید. دو تا نیم ساعت خواهید داشت. یعنی هر کدام برای نیمی از روز بهره بردن از این شیوه نیازمند برنامه ریزی دقیق است.

چند توصیه مادرانه:

  • به هیچ عنوان بین سه تا شش روزگی، به طور ناگهانی شیر دادن را متوقف نکنید.
  • توقف ناگهانی شیر دهی در عملکرد سینه ها، باعث ایجاد درد و ناراحتی برای شما خواهد شد.
  • اگر هوا خیلی گرم است اپیدمی خاصی وجود دارد یا فرزندان در حال دندان درآوردن است، از شیر گرفتن او به زمان دیگری موکول کنید. اگر این نکته را رعایت نکنید، احتمال دارد نوزادتان حساس شود.
  • در یک دوره زمانی آرام و بدون تغییر را برای این کار انتخاب کنید.
  • میزان تولید شیر شما با خستگی، مشکلات و ناراختی های روزانه و البته دفعات مکرر شیردهی کاهش می یابد. می‌توانید دفعات شیر دهی را با توجه به نیاز کودکتان کاهش دهید.
  • اگر به خاطر بیماری، عمل جراحی یا غیبت پیش بینی نشده مجبور به از شیر گرفتن سریع و بدون برنامه ریزی می‌شوید. برای جلوگیری از عفونت احتمالی سینه ها بر اثر فشار، به طور مرتب و به تدریج شیرتان را بدوشید.
  • به نوزادتان اعتماد داشته باشید. خودش بهترین زمان شیر دهی را تعیین می کند! او را به خاطر این که زمان مکیدن شیر سینه تان یا شیشه است. از خواب بیدار نکنید.
  • بین هر بار دادن شیشه شیر، یک فاصله زمانی دو یا سه ساعتی بگذارید.

منبع این نوشته مجله 7 روز زندگی است. نظر شما در مورد از شیر گرفتن نوزاد چیست؟ لطفا دیدگاه خود را ارسال کنید.