برای بهبود روابط خود همدلی یا توانایی درک احساسات و دیدگاه های یکدیگر و ابراز همدردی با طرف مقابل مورد نیاز است. همدلی باعث ایجاد روابط سالم است. وقتی بتوانیم خود را به جای شخص دیگری بگذاریم و زندگی را از دیدگاه او ببینیم، یک موقعیت، یک باور، یک چالش جدید برای ما بوجود میآید که از آنها میتوانیم برای ارتباط بهتر و واکنشی بهتر، در سطح انسانی مجهزتر شویم.
همدلی به نوعی نشانه سخاوت است. منظورمان از سخاوت، نه از نظر مادی، بلکه سخاوت روحی است. با تکیه بر این سخاوت و یادگیری نحوه همدلی بیشتر، داشتن نگرشی باز در خود را پرورش میدهیم و ذهن خود را نوعی تربیت میکنیم که کمتر قضاوت کند. جای تعجب نیست که همدلی میتواند بر روابط ما، با خود و دیگران تأثیر مثبت بگذارد.
همدلی مستلزم این نیست که شما هم در شرایط مشابهی باشید، فقط باید شرایط که آنها با آن مواجه هستند را درک کنید.
همدلی احساسی است که میتواند باشد یا نباشد. به عبارت دیگر، نمیتوان برای همدلی درجهای بیان کرد. مانند هر مهارت دیگری، یا وجود دارد یا نه. اما خبر خوب این است که همدلی ویژگیای است که میتوان آن را پرورش داد و آموخت. اینکه بدانیم چگونه باید همدلی کنیم نوعی مهارت زندگی است که مزایای آن را در همه ابعاد زندگی میتوان مشاهده کرد.
اگر بتوانید تسلط بیشتری در همدلی بدست آورید، بهتر میتوانید با شرکا، عزیزان، همکاران و حتی غریبه ها ارتباط برقرار کرده و آنها را درک کنید.
مزایای تمرین همدلی
دنیایی که در آن به سر میبریم دنیایی پر از فشار حسی است. دنیای ما با جریانهای مختلف فکری و احساسی پر شده است و جای تعجب ندارد که اغلب مشغول تفکرات ذهنی خود باشیم. در واقع افکار و احساسات ما وجود ما را تسخیر میکنند و فضای کمی برای احساس و دیدن یا شنیدن اطرافمان باقی میماند. هنگامی که نوبت تعامل اجتماعی میشود، تمایل نداریم از احساسات خود جدا شویم.
همه این رفتارها میتواند منجر به نقص در همدلی شود. وقتی ما در دام احساسات و رفتارهای خود گرفتار باشیم، به سختی میتوانیم نسبت به افراد و دیدگاه های متفاوت دلسوزی کنیم. همه اینها می تواند کمی خسته کننده و ناامید کننده به نظر برسد. اما بایستی از خود بپرسید: چگونه می توانید همدلی بیشتری داشته باشید و برای درک اطرافیان خود تلاش کنید. در اینجا برخی از مزایا ذکر شده است:
روابط بهتر. یادگیری گوش دادن بدون قضاوت به اطرافیان، نه تنها روابط خانوادگی و کاری شما، بلکه دوستی های شما را نیز میتواند تقویت کند.
افزایش شادی. همدلی یکی از مهمترین ویژگیهای انسانی است. کسانی که میتوانند همدلی کنند، پیوندهای قوی تری با محافل اجتماعی خود ایجاد میکنند. این پیوندهای قوی باعث شادی بیشتر در زندگی فرد میشود.
هوش هیجانی بالاتر. همدلی هوش هیجانی یا توانایی ما در آگاهی از احساسات و مدیریت روابط بین فردی را نشان میدهد. این که بتوانیم با اطرافیان خود همدلی کنیم، درک بهتری از روابط بین فردی را برای ما به ارمغان می آورد.
رهبری بهتر. با همدلی میتوانید روابط و موقعیتهای انسانی را با موفقیت هدایت کنید. همدلی میتواند زندگی کاری را بسیار آسانتر کند. اگر بتوانید احساسات، نیازها و افکار همکاران خود را بخوانید و درک کنید، به احتمال زیاد ارتباط موثر و همکاری موثرتری خواهید داشت.
چگونه بیشتر همدلی کنیم؟
وقتی مغز ما کار می کند تا بفهمد چگونه بیشتر همدلی کنیم، کاری که انجام می دهد این است که ارتباطی بین مرکز احساسی و مرکز شناختی ایجاد میکند تا موقعیت پیش رو را درک کند. مرکز احساسی مغز یا سیستم لیمبیک شامل آمیگدال و هیپوکامپ است. این منطقه احساسات، تجربیات و برداشت ها را ذخیره میکند. همچنین میتواند احساسات دیگران را درک کند. لوب پیشانی، که رفتار را در بالاترین سطح معنا میکند، جایی است که جادوی همدلی اتفاق می افتد. سعی میکند مشکل را حل کرده و بفهمد که چرا ممکن است کسی چنین احساسی داشته باشد.
همدلی دارای اجزای متعددی است: شناختی، جایی که شما افکار یا احساسات فرد را درک می کنید. احساسی، جایی که میتوانید این احساسات را به اشتراک بگذارید؛ و دلسوزی، جایی که فراتر از به اشتراک گذاشتن نگرانی پیش میروید و فعالانه سعی می کنید درد کسی را کاهش دهید.
اگر به دنبال یادگیری نحوه همدلی بیشتر در یک رابطه یا زندگی روزمره هستید، اصلی ترین کاری که باید انجام دهید این است که تعاملات خود را تغییر دهید: با افراد جدید از پیشینه ها و طیف های مختلف صحبت کنید. به طور فعال به صحبت های اطرافیان خود گوش دهید. به خود اجازه دهید در روابط آسیب پذیر باشد. بر علایق و نیازهای دیگران تمرکز کنید. سعی کنید درباره اطرافیان خود قضاوت نکنید.