مدیر رستورانی که با متانت به شکایت مشتری خود درباره وضعیت بد سرویس‌دهی گوش می‌دهد. همسری که به ندرت خشمگین می‌شود و به آسانی می‌بخشد. مدیر بخشی که با مهربانی به مشکلات شما رسیدگی می‌کند. مدیرعامل شرکتی که علاوه بر موفقیت در زندگی کاری خود٬ به مسئولیت‌های خانوادگی خود نیز رسیدگی می‌کند و سرگرمی‌های شخصی خود را نیز انجام می‌دهد.

این افراد در چه چیزی با هم مشترک هستند؟

وجه اشتراک آنها در دو کلمه است: هوش هیجانی. روندی جدید در عرصه فرهنگ و روانشناسی که از آغاز آفرینش انسان وجود داشته است. امروز هوش هیجانی یا EQ به عنوان استعدادی برای مدیریت احساسات و عواطف دیگران تعریف شده است که از سه بخش تشکیل شده است: تجزیه و تحلیل احساسات خود و اطرافیان٬ ظرفیت اعمال احساسات در وظایف و توانایی کنترل احساسات – اینکه بتوانید در شرایط نامساعد٬ قبل از آنکه کنترل احساسات خود را از دست بدهید٬ احساسات خود را تعیین کنید و با لبخندی بر لب بتوانید مشکلات را حل و فصل کنید و به صورتی مناسب به وضعیت رسیدگی کنید.

ثابت شده است که افرادی با هوش هیجانی بالا لذت بیشتری از زندگی می‌برند٬ دچار مشکلات روانی کمتری می‌شوند٬ در شغل خود با سرعت بیشتری رشد می‌کنند٬ روابط شادی دارند و به طور مداوم به سمت رسیدن به نتایج مثبت در تمام جنبه‌های زندگی خود پیش می‌روند.

حال این سوال پیش می‌آید که آنها چه کارهایی را انجام نمی‌دهند؟

در اینجا به هفت مورد که افراد با هوش هیجانی بالا انجام نمی‌دهند را لیست می‌کنیم:

1- خود را درگیر گرفتاری‌های دیگران نمی‌کنند.

یکی از نشانه‌های هوش هیجانی همدلی است. افراد با EQ بالا به آسانی می‌توانند با دیگران ارتباط احساسی برقرار کنند. اما آنها اجازه نمی‌دهند مشکلات احساسی دیگران٬ چون خشم٬ ناراحتی و احساس بدبختی در آنها رسوخ کنند. آنها با دقت به حرف‌های دیگران گوش می‌دهند٬ مشاوره‌های سودمندی ارایه می‌کنند و با این حال اجازه نمی‌دهند زندگی و مشکلات دیگران بر آنها تاثیر بگذارد.

2- شکایت نمی‌کنند و نمی‌نالند.

نالیدن و گله‌مندی از دو چیز نشات می‌گیرد. یکی فلاکت و دیگری پیدا نکردن راه حلی برای مشکلات. یک فرد هوشمند هیجانی به ندرت احساس فلاکت می‌کند تی به ندرت فکر می‌کند که مشکلات او فراتر از درک قدرت او باشند. آنها همچنین می‌دانند که با شکایت از زندگی خود تاثیر منفی بر اطرافیان خود خواهند گذاشت که می‌تواند باعث تخریب ارتباطات‌شان نیز شود.

3- همیشه به خود یا دیگران بلی نمی‌گویند.

آنها می‌دانند که کشیدن سیگار باعث بروز مشکلات تنفسی می‌شود٬ پذیرفتن قرار ملاقات همکاری برای آخر هفته باعث ایجاد ناراحتی در خانواده خواهد شد٬ آنها می‌دانند که با انجام ورزش نه تنها سلامتی جسمی بلکه سلامتی روانی خود را نیز بهبود می‌بخشند. پس در تصمیم‌گیری‌های خود قاطع هستند و تنها به هر آنچه به نفع آنها باشد پاسخ مثبت می‌دهند و در برابر پیشنهادهایی مانند کشیدن سیگار٬ قرار نامتعارف کاری و تماشای تلویزیون به جای ورزش کردن ایستادگی می‌کنند.

4- غیبت و شایعه‌سازی نمی‌کنند.

معمولا افراد احساسی به شایعات دامن می‌زنند. اما فارادی با هوش هیجانی بالا از شایعات و مباحثی که باعث بی‌آبرویی می‌شود دوری می‌کنند. آنها می‌دانند که غیبت و شایعه‌سازی باعث رسوایی دیگران خواهد شد. آنها از برملا کردن خطای دیگران شرم دارند و به دیگران فرصت دوباره‌ای برای بهبود می‌دهند.

5- برای شادی و اعتماد به‌نفس روی دیگران حساب نمی‌کنند.

افراد با هوش هیجانی بالا برای خرسندی و آرامش ذهن خود خودکفا هستند. آنها آموخته‌اند که با تکیه بر دیگران برای دریافت شادی و ارزش٬ خود را در معرض خطر یاس و ناامیدی قرار می‌دهند. در عوض آنها اختیار احاسات خود را در دست می‌گیرند و سرگرمی‌های مورد علاقه خود را انجام می‌دهند و برای بدست آوردن حس خوب خودارزشی تلاش می‌کنند و در جستوجوی دوستی هستند.

6- منفی‌بافی نمی‌کنند.

افراد با EQ بالا از افکار منفی نسبت به خود دوری می‌کنند. آنها با افکار منفی مانند «من جذاب نیستم» «من باید بهتر شوم» «من رقت انگیز هستم» مقابله می‌کنند و سعی می‌کنند به این افکار پایان دهند و افکاری مثبت و موهبت‌های الهی خود را به یاد می‌آورند.

7- آنها در گذشته زندگی نمی‌کنند.

افرادی که بیش از حال در گذشته زندگی می‌کنند مستعد درگیری با مجموعه‌ای از نارضایتی‌های ذهنی و روحی از جمله حسرت٬ آژیتاسیون٬ بیم و هراس هستند. افراد با هوش هیجانی سرشار به گذشته خود (به افرادی که آنها را دوست دارند و اشتباهاتی که آنها را ساخته‌اند) افتخار می‌کنند. آنها درباره فرصت‌هایی که از دست داده‌اند٬ آگاه هستند٬ اما از اهمیت زندگی در حال خبر دارند.

آنچه درباره هوش هیجانی قابل اهمیت است٬ اکتسابی بودن آن است. شما نیز می‌توانید با فراگیری مهارت‌های احساسی و رفتاری هوش هیجانی خود را بالا ببرید. امیدوارم از این پست ایران آتا که ترجمه مطلبی از وبگاه خانم Lauretta Zucchetti بود راضی بوده باشید.